Om du regelbundet känner dig stressad och inte kan somna på grund av tankar som stör dig så bör du se det som en stor varningsklocka att du är på väg att bli utbränd och börja se över din livssituation och vad du själv behöver förändra.

Tallkottkörteln producerar ett hormonet melatonin, som i sin tur bildas av serotonin. Melatonin är ett av våra sömnhormon som talar om för kroppen att det är dags att sova. Det påverkas av dagsljuset, när ögonbotten nås av ljus så minskas produktionen och när det blir mörkt frigörs hormonet. Förr när vi inte hade elektriskt ljus hemma och utomhus så sov vi mycket under vinterhalvåret medan vi var uppe längre under sommartiden. I dagens samhälle har vi helt gått ifrån detta beteende.

Även hjärnan renar sig själv på natten från gifter vi utsätts för. Hur dåligt mår man inte efter en dålig natts sömn, nästan som bakfull. Att ta sömntabletter hjälper tyvärr inte på riktigt då det är en låtsassömn och dessa systemen kopplar inte på. Därför är det väldigt viktigt att du kan sova 6-8 timmar per natt. Det finns naturliga sömnmedel att använda istället.

Lär dig mer om sömnen och hjälp kroppen att laga sig själv igen…