Har du en kronisk livsstil?

Internet och facebook är fulla med råd och information om hur man på egen hand kan bli bättre från diverse sjukdomar. Hur kommer detta sig, kanske det är dags att fråga sig själv? Är det möjligen så att det finns flera olika sätt att må bättre eller till och med kunna bli fri från olika sjukdomstillstånd?

Alla de som skriver bloggar eller andra sorters inlägg med tydlig information om hur de blivit friska med olika naturliga metoder kan ju inte ha hittat på allt på egen hand, utan har förhoppningsvis genomgått den sorts behandling och livsstilsförändring de beskriver i sina texter.

Många av de kunder som kommer till min mottagning har fått vad jag kallar en ”livstidsdom” från sjukhuset. Vi vet inte mer vad vi ska göra! Du får lära sig att leva med detta! Vi hittar inget fel på dig! Det sägs att det sista som lämnar oss är hoppet. Men med den domen alstrar man knappast någon positiv inställning eller hopp i sin patient. Ingen kan bli frisk från en kronisk sjukdom…

Eller?

Jag skulle vilja omformulera påståendet angående kroniska sjukdomar och ställa frågan: Har du en kronisk livsstil?

Givetvis finns det sjukdomar som är kroniska, men betyder det samtidigt att man symtommässigt inte kan må väsentligt mycket bättre?

I dagens västvärld blir vi matade med reklam för livsmedel och en livsstil som inte är hållbar i längden utifrån hur vår kropp fungerar. Matbutikerna är fulla med produkter som inte ens borde ha tillverkats från början. Men det är trots allt du själv som gör ett aktivt val angående vilka varor som hamnar i din varukorg och sedan i din mun…

Det hela brukar bli enklare att förstå om man drar parallellen med att bygga ett hållbart hus. Om du bor i Sverige som har varmt klimat endast 3-4 månader om året, då bygger du inte ditt hus utan isolering. Isoleringen i vår kropp är fett. Men tyvärr har Livsmedelsverket under flera decennier tutat i oss alla att fett är farligt för oss och att det ska ätas med försiktighet och helst i form av light produkter som istället är fulla med kolhydrater. Istället för att förstå kroppens biokemi och vad våra celler är uppbyggda av, för där lär man sig att varje cellmembran = cellens ”hud” är uppbyggt av fetter och proteiner. Det mest fettrika organet vi har är hjärnan. Hur blir det då när vi äter för lite eller för dåliga fetter?

När du sedan ska resa ditt hus så har du inte byggt det av papp utan av ett hållbart material i form av t.ex. tegel eller trä. Byggmaterialet i vår kropp är främst proteiner, med undantag för skelettet som innehåller mestadels olika mineraler. Hur mår vi då om vi äter dåliga proteiner eller för lite mineraler?

För att ditt hus ska hålla sig varmt under de kalla månaderna eller för att elen ska fungera så du kan ha igång din dator, tv och spis m.m. så behövs det energi = elektricitet. I våra celler bildas det också energi hela tiden dygnet runt. Bränslet i våra celler är glukos = en specifik sockerart = en kolhydrat. Dock har kroppens celler ingen nytta av för mycket bränsle. Precis som när du tankar bilen så rinner bensinen till slut ut om du tankar för mycket. Samma sak händer om du tankar kroppen med för mycket socker. Då omvandlar kroppen det till fett i levern och puttar sedan ut i kroppens vävnader och spara till sämre tider…som sällan kommer i vårt land! Vad händer då om du äter för mycket sockerarter eller fel/för dåliga/påhittade sockerarter?

För att ditt hus ska se inbjudande ut så skapar man ofta en trädgård och har växter inomhus. Dessa behöver både näring och vätska för att kunna växa och bli vackra. På samma sätt behöver din kropps celler näring och vatten för att kroppen ska kunna se fräsh och fin ut hela livet. Vad händer då om du äter näringsfattig mat utan vitaminer, mineraler osv eller dricker för lite vatten?

Så frågan är alltså om du har en kronisk livsstil där du själv är orsaken till att dina sjukdomstillstånd har uppstått? Kan du då genom att ändra din kroniskt negativa livsstil till en kronisk positiv livsstil ge din kropp en chans att kunna återhämta sig och bygga ett hållbart hus igen? JA!

Vare sig det är IBS, Chrons, artros, ryggproblem, hjärndimma, hudproblem eller allergier så blir de flesta av mina kunder väsentligt mycket bättre på väldigt kort tid när de väl förstår att det är endast de själva som kan vända sin negativa spiral genom att förändra sin livsstil enligt de råd jag ger dem gällande kost, näring, sömn, tankegångar, träning m.m. Dock är vi alla olika och mår bra av olika sorters förändringar, men en förändring krävs. Sjukdomar regnar nämligen vanligtvis inte ner i vårt huvud, även om undantag givetvis finns. Men dessa sjukdomar är förhållandevis faktiskt väldigt få.

Jag brukar använda en mening jag hörde på en föreläsning som jag tycker om: ”Det är inte läkaren eller gipset som lagar ditt brutna ben, det är kroppen själv som gör det. Om kroppen kan laga ett avbrutet skelettben så borde den kunna laga allt i kroppen om den bara får rätt byggmaterial!”

Några viktiga råd att successivt försöka följa för att starta en kronisk hälsosam livsstil:

  • Ät grönsaker dagligen och variera dess färger.
  • Variera ditt proteinintag mellan de olika sorter som finns – ägg, fisk, bönor, linser, vilt/eko nötkött, eko fågel.
  • Ät olika sorters fetter som t.ex. oliver, avokado, nötter, fröer, kokos och smör/ghee
  • Ät nötter och fröer i lagom mängd (om du tål dem. Tål du dem inte så har du förmodligen skadade och läckande slemhinnor i kroppen som behöver lagas!)
  • Drick 0,033dl vatten per kroppskilo du väger. Så om du väger 70kg så ska du dricka ca. 2,3L/dag utspritt under hela dagen. Börja din morgon med att glas ljummet vatten med färskpressad citron i.
  • Ät regelbundet syrade grönsaker!
  • Undvik hel- och halvfabrikat så mycket du bara kan dvs. näringsfattig färdigmat i olika former som är fulla med tillsatser för att de ska se aptitliga ut och smaka gott.
  • Undvik godis, läsk och andra sötade drycker, speciellt s.k. energidrycker då de ger dig allt annat än en en hållbar och nyttig energi.
  • Undvik gluten i 1 månad och känn efter hur du mår. Prova sedan att äta det igen och känn efter hur du mår. Om du mår sämre så bör du aldrig mer äta det. Gluten = vete, korn eller råg när du läser innehållsförteckningar.
  • Undvik komejerier i 1 månad och återför dem sedan i din kost. Samma sak där. Om du mår sämre så ät dem aldrig igen.
  • Lägg dig runt kl.22.00 för att sova. Det är nämligen då kroppen påböjar sin återuppbyggnad efter dagens aktiviteter.
  • Lös gamla konflikter eller andra problem som tär på dig psykiskt.
  • Gör dig av med människor som tar energi av dig utan att ge dig någon tillbaka.
  • Be andra om hjälp om vardagen kör ihop sig. Vi har alla varit där.
  • Vistas ute i naturen då den ger dig gratis energi.
  • Mixa styrketräning, konditionsträning och rörlighetsträning för att bibehålla en stark kropp livet ut.
  • Andas ner i magen så syret når ut i hela kroppen och upp till knoppen.
  • Försök minimera skadliga kemikalier du får i dig eller smörjer på dig.
  • Dansa,skratta och lyssna på musik du tycker om. Våga göra bort dig och bjuda på dig själv.
  • Skaffa en hobby du tycker om eller gör saker med dina vänner – när du känner att det finns tid för det utan att du själv blir stressad!
  • Säg snälla saker till både dig själv och till andra.
  • Ät D-vitamintillskott mellan oktober till maj!
  • Sluta ljuga för dig själv…

Det finns så mycket att vinna på att inse att det är bara ditt egna ansvar att ta hand om din kropp för att den ska kunna behålla hälsan, ingen annan kommer lösa det åt dig men andra kan stötta och guida dig! Lär dina ev. barn en hållbar livsstil så minskar även antalet VAB-dagar.

Ta hand om dig.

<<<Tillbaka

Posted in Livsstil.