Vad gör en näringsterapeut?

Det som fascinerar mig sedan jag utbildat mig inom mitt yrke som näringsterapeut är att vi verkligen lär oss hur kroppen samverkar med hjälp av hormoner, signalsubstanser, nervsystemet och blodomloppet m.m. Hur vi lär oss om de olika organen samt vad vi kan göra för att stötta kroppen till att fungera igen. Det som sedan dess skrämmer mig är insikten angående hur sjukvården delar upp kroppen per organ/system samt att man i princip verkar ha skurit av från halsen och uppåt.
Om du som patient kommer in med magproblem och lite standardprover tas men ingen orsak hittas, då riskerar du att ofta att få höra att det sitter nog psykiskt och du skickas vidare eller har IBS. Något jag tyvärr höra från mina kunder allt för ofta att de utsatts för.
Det fina med de olika delarna inom vårt yrke är att oavsett vad du använder/testar för behandling så kommer det påverka hela din kropp. Jag som även bl.a. är utbildad massör och HRV-träning ser detta ske dagligen. Som näringsterpeut ser jag mycket bättre resultat när kunden inkluderar olika behandlingar där en av de allra viktigaste är andningsövningar.

Ett exempel som massör: När du får massage tar jag på din hud och då aktiveras nerverna i området där jag rör. Signaler skickas till hjärnan som då reagerar på beröringen beroende på hur hårt jag tar. Låt säga att jag först tar det lugnt, då utsöndras måbrahormoner och du börjar slappna av och din puls går ner. Efter ett jag börjar jag ta i lite hårdare över ett område där din problematik finns. Då börjar du reagera på att det gör ont och kanske spänner dig. Men på sikt börjar musklerna slappna av och du får en bättre blodcirkulation. Då kan kroppen enklare skicka nytt fräsht blod till skadade eller inflammerade områden så din vävnad kan läka. Om du slutar ha ont så kan du slappna av i vardagen så din inre stress går ner. Om din inre stress går ner kan du sova bättre så din hjärnkapacitet ökar och du kan tänka klarare samt kanske få ett bättre humör.

Om jag istället som näringsterapeut får veta att du har inflammation och stela muskler kan jag ge dig t.ex. Omega 3 eller Curcumin som är inflammationsdämpande och ger mer lättflytande blod, samt kompletterar kanske med magnesium som är det ämne som gör att våra muskler kan slappna av. Då får din kropp och hjärna lättare tillgång till det syre och näring som finns i ditt blod.

Om jag som HRV-tänare gör en mätning på dig och ser att du har en felaktig andning och ett stressat nervsystem. Då ger jag dig andningsövningar så du andas in rätt mängd syre och ut koldioxid ur ditt system. När du andas rätt får hjärtat lättare att utföra sitt arbete och ditt nervsystem blir avslappnat. Då skickar hjärnan lättare sina signaler till rätt plats i hjärnan så du kan tänka logiskt och kreativt istället för att de skickas till Amygdala så du reagerar med invanda gamla känslor. Och mer syre blir tillgängligt för kroppens alla celler. Du blir kanske lite trevligare mot din omgivning.

Så i den komplementärmedicinska världen finns det flera sätt att uppnå likande resultat i din kropp och knopp. Om du då har möjlighet att kombinera olika metoder uppnår du snabbare och bättre resultat. Därför är det konstigt att man inom sjukvården främst bara får prata med en läkare, bli undersökt genom att bli stucken av en nål eller med röntgen. Du får oftast ditt testresultat via brev eller telefon och din behandling blir allt för ofta bara ett läkemedel. Våga stå på dig och be om kompletterande behandlingsalternativ när du är hos din läkare som t.ex. stresshantering, mediyoga, träff med dietist eller fysisk aktivitet på recept. Ju mer du gör för att förbättra din egna hälsa ju bättre kommer du må på sikt.

Du har även rätt att kräva av din läkare att du först vill testa att få naturläkemedel som behandling. Om din läkare vägrar eller inte har gått den (tyvärr valbara utbildngen) så BYT LÄKARE.

Tyvärr är inställningen till vitaminer och mineraler inom vården väldigt negativ trots att de själva både tar labbtester för vissa och skriver ut D-vitamin, B12, folsyra, järn och kalcium. Om du tar tillskott och får negativa kommentarer om dem, får höra att de inte hjälper eller inte är vetenskapligt bevisat. Be då din läkare titta på denna länken till EU´s sida där man har samlat in vetenskapligt bevisade hälsopåstenden gällande olika näringsämne. Dessa gäller i ALLA medlemsländer sedan några år tillbaka: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:136:0001:0040:SV:PDF

Känner du att du inte får gehör eller hjälp, så är du alltid hjärtligt välkommen till oss inom funktions- och komplementärmedicinen. Många av oss arbetar även på distans.

Ta hand om dig!

<<<Tillbaka

Posted in Livsstil.