Hormonerna ska vara dina vänner

Igår kom min mens igen. 24 dagar efter en förra tog slut. Jag märkte det inte alls denna gång. Förra cykeln var 29 dagar och jag hade lite lätt mensvärk i några timmar vilket avhjälps med lite extra magnesium. Cykeln var förmodligen längre då vi alla hade influensan i december och var lite stressad då sonen även fick vattkoppor direkt efter. Det var dessutom mycket på jobbet och årets sista resa till skolan precis innan jul. Infulensan gick dock nästan obemärkt förbi för mig, lite snuvig och hängig.

Cykeln brukar ligga mellan 25-28 dagar. Jag brukar blöda i 5 dagar och det kommer inte speciellt mycket blod. Dag 2 kommer det “mest” och sen lugnar det sig snabbt. Enligt min mensapp så är det bra. Vår menscykel är ett nämligen bra tecken på hur din kropp mår i övrigt.

Vi blir tidigt lärda att det är helt normalt att ha mensvärk, oavsett hur jäkla ont man har, så är det normalt. Som tonåring hade jag väldigt ont och var ibland sängliggande första dagen. Ganska tidigt fick jag p-piller och då lugnade sig allt, så jag åt dem oavbrutet i ca 14år. Att det sedan tog kroppen 9år att kunna bli med barn var det ingen som nämnde kunde hända. Att sexlusten blir nedsatt pratade definitivt ingen om. Det enda dem pratade lite om var eventull propprisk. Idag vet vi mer om alla biverkningar som kan uppstå med olika p-medel.

När jag utbildade mig till näringsterapeut lärde jag mig snabbt att vi ska INTE ALLS ha några problem inför eller under mensen. Detta är bara symtom på att något ANNAT är i obalans. Så jag började följa råden vi fick med kosthållning och olika näringstillskott. Ganska snabbt försvann mina problem och till slut kom även min son på naturlig väg så vi slapp genomgå IVF som jag påbörjade en gång, men avbröt då jag blev så dålig.

Kära unga tjejer och kvinnor. Vi ska alltså INTE må dåligt för att vi är kvinnor med en menscykel. Varken mentalt eller fysiskt. Vi ska INTE ha humörsvängningar och behöva äta antidepressiva. Vi ska INTE ha jätteont och behöva äta starka värktabletter. Vi ska INTE ha ömma bröst så man knappt kan röra dem. Vi ska INTE blöda som om det aldrig kommer att ta slut och bli helt slutkörda. Allt detta är alltså symtom på att din kropp försöker säga dig något. Vi ska INTE heller få PCOS, PCO, cystor eller endomterios! Vi ska INTE ha låg sexlust! Vi ska INTE svettas och må dåligt under klimakteriet. Vi ska helt enkelt inte må dåligt under 1-14 dagar varje månad! Den som säger att det är ok eller normalt, lär dig leva med det. Den personen saknar en uppdaterad eller modern utbildning!

VARFÖR får vissa då dessa problem?

Alla har olika personliga orsaker bakom varför kroppen signalerar till dig att något är fel. Det kan och brukar ligga specifika näringsbrister i botten, för då kan kroppen aldrig arbeta som den ska.
Underliggande infektioner som stör olika organ som kroppen inte orkat ta kål på helt och hållet.
Vår livsmiljö är tyvärr full av olika toxiner som vi idag vet stör vårt hormonsystem. Om ditt avgiftningssystem är överbelastat blir dessa kvar i kroppen och då även dina redan använda könshormoner som egentligen ska ut ur kroppen när mensen kommer.

Stress är en av de stora morderna orsakerna som dränerar kroppen på näring och energi, samt försämrar vår förmåga att reparera kroppen när vi sover. Vi har 3 system i kroppen som kräver mycket energi – immunförsvaret, stresssystemet och hormonsystemet. Om ett av dem får jobba hårt så får någon annan backa och tyvärr får nästan alltid hormonsystemet göra det eftersom det inte har med vår överlevnad att göra. Vi ska inte fortplanta oss när vi mår dåligt. Hitta var din viktiga energi används och lös det problemet så brukar hormonerna till slut fixa sig själva.

Vill du lära dig mer om hur du återfår en hormonell balans, oavsett ålder, så finns det nu en workshop att titta på här inne på sidan. I den går vi igenom vad du kan göra själva hemma till att börja med, innan du eventuellt söker hjälp eller tar labbprover hos en terapeut. Det finns även en helt egen flik om hormoner att läsa med ännu fler tips.

NU räcker det, ta tillbaka ditt hormonella välmående tillsammans med oss om du inte redan är medlem. Och kom ihåg, du är inte ensam om att må dåligt. Våga prata om detta med dina vänner för att få mer stöd.

Posted in Gravid, Kroppen.