Vad äter jag?

Jag märker att många inte vet vad en Näringsterapeut arbetar med när jag presenterar mig för nya människor. Näringsterapeut är ett relativt nytt yrke i Sverige och utbildningen är privat som man får bekosta med egna pengar utan möjlighet till studielån. I många andra länder finns liknande utbildning på universitetsnivå. Många utbildar sig dessutom för att främst hjälpa sig själva att må bättre igen.

Efter utbildningen kan man välja flera olika sätt att arbeta samt olika inriktningar både på den analytiska delen och den behandlingsmässiga delen. Den gemensamma faktorn är att vi ser på kroppen som en helhet där kropp och knopp är väl sammanbundna med varandra. Om kroppen inte mår bra så mår senare inte heller knoppen bra och vice versa. Och bara för att man har problem med magen betyder det inte att grundproblemet sitter i magen.

Fjärilar i magen eller klump i halsen är ett typexempel på hur snabbt samarbetet sker mellan hjärnan och ett organ i kroppen.
Jag har valt en inriktning där jag jobbar främst med kost och näring tillsammans med olika manuella behandlingar så som massage, kinesisk koppning, regndroppsteknik och andning som alla stärker kroppen och främjar ett fritt flöde för vår livsviktiga energi och vårt blod=näring+syre. Men den viktigaste delen i en kunds behandling är kostråden för de ska fortsätta livet ut.

Vår kost och dryck är det som ska bygga en frisk kropp genom livet. Vi försöker inte bygga ett hållbart hus av papp och därför ska man inte heller tro att en frisk kropp byggs av snabbmat, läsk, energidrycker och godis. Man kan inte år 2020 bli förvånad om man blir sjuk, trött, rastlös eller överviktig av att äta sådan mat regelbundet.

När jag är ute och håller föreläsningar eller träffar nya människor så är den ständiga frågan VAD äter du, det är så DYRT och det tar ju så lång TID att laga bra mat. Folk kan inte ha mer fel där. Det tar lika lång tid att laga nyttig mat och onyttig mat vill jag säga. Allt handlar om att lära sig planera sina måltider och ha bra mat hemma för veckan så man slipper lägga tid på att åka och handla. Samt göra storkok så man slipper laga mat varje dag. Jag tillhör ju de personer som kan äta samma mat två dagar i rad utan problem, precis som de flesta kan äta samma frukost år ut och år in utan att blinka.

Att det är dyrare. Både jag och nej. Äter man näringsrik mat så behöver man inte äta lika ofta som man vanligtvis måste göra när man äter dålig mat. Förr åt jag var tredje timme och var ett monster om jag inte fick mat regelbundet. Det var på tiden då jag följde kostråden för elitidrottare där fett var livsfarligt och skulle undvikas eller ersättas med lightprodukter och massor av kolhydrater. Idag vet jag bättre och använder varierande fetter som kokosolja, olivolja och smör, bra proteiner som fisk, bönor, viltkött och fågel och bra kolhydrater som t.ex. rotfrukter i min matlagning. Detta tänk håller mig numera vanligtvis mätt upp till 5-6 timmar utan problem med humöret. Färska säsongsgrönsaker är dessutom väsentligt mycket billigare än chips, snabbmat och godis om man ser till kilopriset eller måltidspriset. Ja, ekologiska nötter är relativt dyrt. Men man ska äta så lite per gång så det gör inget.

Mycket av min matfilosofi grundar sig i det asiatiska tänket där man dels äter efter klimatet och dels efter vad just din kropp mår bra av just nu – man lär sig känna efter hur kroppen mår efter en måltid. Blev jag trött, svullen, frusen och dåsig eller pigg och alert?
I Sverige äter de flesta människor mat som borde ätas i tropikerna dvs. kall frukost som fil, yoggi, frukt eller mackor. När vi borde äta varma soppor. 6-8 mackor om dagen är sedan länge förbi om du vill må bra. Kalla sallader under de kalla månadena mixat med en stressig livsstil är som att hugga sig själv i ryggen och låta energin sipra ut. Varm tillagad mat är det nordiska klimatets melodi för att hålla sig frisk. Förr var jag sjuk minst 3-5 gånger mellan oktober – maj, numera brukar det vara en gång.

För att göra det enkelt så får ni tillgång mina favoritrecept jag använde mig av för att må bättre. Ni kommer se att många livsmedel och smaksättare återkommer i många av recepten, vilket förenklar allt när jag ska handla.
Om du inte har 30minuter att lägga på att laga nyttig mat till dig och din familj så är det dags att se över dina prioriteringar och vilka dina tidstjuvar är.
Om jag som ensamstående klarade av att laga nyttig mat varje morgon och kväll trots att jag jobbade heltid på ett ”vanligt arbete”, drev mitt egna företag och studerade så klara ni det också. Ge det en månad och känn hur din hälsa och energi frodas, sedan vill du inte tillbaka till snabbmatsträsket J

Låt din mat vara din medicin och medicinen var din mat – som en vis grek sa. Du ska ju bo i din kropp hela livet så bygg en frisk hållbar kropp för det är du värd…knoppen kommer att tacka dig när du blir äldre!

Sista tipset – kryddorna är det som gör den nyttiga maten god. Var inte rädd för att krydda med annat än grillkrydda, salt och peppar som vi svenskar har en tendens att göra!

<<<Tillbaka

Posted in Livsstil.