Den trötta sköldkörteln som blev pigg igen

Inlägg från 2017 men som är lika aktuellt idag när sjukvården nu mer frekvent vägrar ta labbprover på T3 eller ge det eller NDT som läkemedel. Och framförallt fortsätter vägra utreda VARFÖR vi blir sjuka!

Jag har så länge jag kan minnas haft iskalla händer. Jag minns detta väl eftersom jag spelat bowling på landslagsnivå och då är det inte direkt en bra egenskap, så jag fick lägga lång tid innan varje tävling för att försöka bli varm. Min dåvarande sambo ville inte ligga nära för mina fötter och rumpa var som isbitar.
När jag var 34år fick jag dock äntligen indirekt hjälp med detta. Då hade jag redan lagt min karriär på hyllan eftersom jag aldrig fick vara frisk från infektioner, allergier och drogs med långvariga ryggproblem m.m. Det var ryggen och min infertilitet jag främst sökte hjälp för överallt då jag fick tips om att gå till en naturläkare. Det blev vändningen i mitt liv och jag valde att själv utbilda mig inom hälsa för att hjälpa andra bli friska igen där sjukvården tyvärr fallerar. Idag är jag bla. Näringsterapeut, Blodanalytiker, DNA-analytiker och Kostrådgivare m.m. Och jag måste säga att jag älskar mitt jobb, dock är jag nu mammaledig för till slut kom det där efterlängtade barnet. Då jag vet att många har problem och inte inte får lära sig om helheten eller är för trött för att ens försöka lära sig, därför skriver jag denna texten.

Sköldkörteln är en liten körtel som bor ungefär i halsgropen, men ack så viktigt det är att vi håller den lilla krabaten nöjd. Sköldkörteln har några bästa vänner som heter HPA-axeln och bisköldkörtlarna. Några andra bra kompisar är tarmen, levern och njurarna. Ja egentligen hela kroppen.

Sköldkörteln är en endokrin körtel och består av två lober. Endokrin betyder att den producerar bla. hormoner. Övriga delar som ingår i det endokrina systemet är bla. tallkottkörteln, hypothalamus, hypofysen, bisköldkörteln, binjurarna, brässen, bukspottkörteln, äggstockarna och testiklarna. Sköldkörteln står för ca. 0,4% av vår kroppsvikt, men för 2% av blodcirkulationen.

Dess hormonproduktion styrs av hypotalamus som producerar ett frisättande hormon som kallas TRH som skickas vidare till hypfysens framlob som i sin tur skickar vidare ett stimulerande hormon som kallas TSH. När TSH stiger så börjar sköldkörteln producera sina thyroideahormoner. Slutprodukterna heter bla. T4 och T3, samt även kalcitonin. Dessa hormoner går sedan rakt ut i blodet och påverkar t.ex. vår ämnesomsättning. När mängden av T4 i blodet har uppnått rätt nivå sker en återkoppling till hjärnan att produktionen av TRH och TSH ska minska igen. Detta är även starkt beroende av att vi har rätt balans mellan östrogen och progesteron. Äter man t.ex. p-piller rubbar vi denna balansen. Jag åt p-piller mellan ca 14-27års ålder utan uppehåll.

Sköldkörtelns hormoner bildas enligt ett specifikt schema:
1. Vi äter mat innehållande proteiner som bryts ner till aminosyror där fenylalanin är råvaran. Fenylalanin en essentiell aminosyra dvs. att vi måste tillföra den genom maten för att den sen ska kunna omvandlas till aminosyran tyrosin, detta sker md hjälp av andra näringsämnen.

  1. Hormonet bildas sedan i folliklar i körteln. Dessa tar upp jodid från blodet där jodatomerna binds antingen 1,2,3 eller 4 stycken till tyrosin med hjälp av ett enzym. Dessa hormoner har sedan det stort ansvar för blodtrycket, hjärtrytmen och muskelspänning, samt för en del funktioner i matsmältningssystemet och vår reproduktion och utveckling av benceller och nervcellernas förgrening. Så man kan sammanfatta detta med att detta system är ganska avgörande för en fungerande kropp. Men kroppen är en helhet där allt samspelar.
  2. T4 bildas 20-30ggr mer än T3, men i målcellerna konverteras det mesta om till T3 som är den aktiva formen. T3 är ca 300ggr mer aktivt än T4. De transporteras i blodet bundet till två olika protein, främst TGB men också albumin. Albumin blidas i vår lever, så en nedsatt leverfunktion skapar också oreda i vårt hormonsystem. Även många läkemedel använder albumin för att transporteras i blodet, då kan det hända att albuminet inte räcker till sköldkörtelns hormoner vid ett regelbundet intag. Läkemedel är oftast starkare än dessa och vinner kampen om att få hoppa in i taxin.
  3. T3 reglerar bla. mitokondriernas storlek, antal och hastighet. Mitokondrier är vårt energiverk inuti våra celler. I dem produceras ATP som är det bränsle våra muskelceller använder sig av. Vi har ett litet lager av ATP i cellerna men det räcker bara i 4 sekunder. Därför är det oerhört viktigt att detta system fungerar. Om man då har för låg produktion av T4 eller att konverteringen till T3 inte fungerar optimalt så kommer man bli trött i sina muskler och inte orka så mycket som man borde. För att bilda ATP genom Citronsyracykeln behövs främst magnesium, B2, B6, B12, mangan och järn.

T2 är det som delvis styr vår metabolism av fett och muskelbildning.

T1 är man osäker på vad dess funktion är.

Kalcitonin har som uppgift att minska blodets kalciumkoncentration och detta kan den göra på tre olika sätt.

  • Hämma upptaget av kalcium redan i tunntarmen ur vår föda
  • Hämma osteoklas dvs. nedbrytningen av vår skelettvävnad. Detta är något som sker hela tiden – vårt skelett bryts ner och byggs upp när allt fungerar som det ska. Ett brutet ben kan ju läka. Men man ska också ha i åtanke att det läker snabbare på vissa människor och då fråga sig varför! Och varför blir vissa bensköra.
  • Hämma njurarnas återupptag av kalcium så vi istället kissar ut det

Men ibland blir sköldkörteln trött, dock kan det ta många år innan man förstår att man ens inte mår så bra och tar sig till läkaren för att ta prover. Sköldkörteln kan även bli överaktiv, men det märker man snabbt och söker hjälp direkt…och får tyvärr en mindre trevlig behandling. Men denna text handlar om den trötta sköldkörteln.

Hur blir den pigg igen?

I sjukvården uppdrag ingår det uppenbarligen inte att leta upp grundorsaken till VARFÖR man blivit sjuk för det finns det inget utrymme för, utan man får ganska snabbt läkemedel som antingen jobbar emot, hämmar eller blockerar kroppens naturliga system samt tillsätter syntetiskt framställda ämnen som ska öka kroppens egna ämnen. Och man blir alldeles för ofta belagd med att man har en kronisk sjukdom som man ska lära sig leva med.

Vad finns det då för olika grundorsaker till att sköldkörteln blir trött?

  • Näringsämnesbrist – den finns inga system i kroppen som fungerar optimalt utan att det får sina byggstenar i form av vitaminer, mineraler, fettsyror osv. Om dessa inte tillförs så måste kroppen prioritera vilka system ska få det som finns av tex. B12 som är viktigt för att bilda blod. Om det inte finns tillräckligt så kanske inte sköldis får sin dos tillfredställd.
    Idag lever många på få rätter, snabbmat, dåliga grönsaker och godis/kakor/läsk m.m. som inte innehåller speciellt mycket näringsämnen.
    Man vet att jod och selen är två av de viktigaste näringsämnena för sköldis hormoner, men sjukvården utreder inget av dem. Detta trots att både forskare och Världshälsoorganisationen skriker ut att jodbristen är stor. Sverige valde att tillsätta jod i bordssalt och trodde problemet var löst, men sedan började man varna för ett stort saltintag och folk blev rädda för saltet. Ooppss! Jod finns i princip bara i mat från havet, men det äter vi väldigt lite av nu för tiden eftersom vi dessutom förgiftat hela Östersjön.
    Hormonella förändringar när vi går in i puberteten, vid graviditet eller går in i klimakteriet ökar också risken för sköldkörtelproblem då många får näringsämnesbrister. BVC fokuserar ju bara på B9 och järn samt B12.
    Så ställ dig frågan – hur ser mitt kostintag ut under en vecka och äter jag mat från havet?
    Läs gärna denna svenska studie från 2015 som bekräftar jodbrist bland gravida, men ändå görs inget inom sjukvården: Stor jodbrist bland gravida
  • Matsmältningsproblem – Sverige är nr 1 i världen på att ha mag/tarm-problem. Vi äter dels dålig kost som slår ut vår sköra tarm så som kaffe, socker, alkolhol, genmanipulerat vetegluten och processade komejerier.
    Vi är väldigt stessade i både vårt arbete och privatliv så vi äter gärna ute eller färdigmat och dessutom tuggar vi inte vår mat ordentligt. Vad händer då – jo vi får underskott av magsyra och/eller matsmältningsenzymer som ska bryta ner maten till sina minsta beståndsdelar så kroppen sedan kan ta upp dess näringsämnen. Tarmens väggar som ska ta upp dessa blir skadad. Låter man denna livsstil fortsätta kan det bildas små hål i tarmens vägg så saker som inte ska vara i blodet läcker ut dit och ställer till med stor oreda. Blodet rinner först till levern som ska rena blodet genom att avskilja viktiga ämnen och ”gifter” från varandra. Men så kommer stora glutenbitar dit och levern blir helt utom sig och blir sjuk. Då helt plötsligt får kroppens system inte vad det behöver. Läckande tarm är en av de största orsakerna bakom autoimmuna sjukdomar eftersom gifter och annat har fri passage ut till hela kroppen. Det är dessutom forskat på att gluten kan blockera receptorerna för T3 så det inte tar sig in i cellen så vi kan bilda energi = en vanlig orsak bakom fibromyalgi dvs. energibrist i muskelcellerna.
    Glutenkänslighet är en annan bakomliggande orsak där t.ex. hjärndimma är mkt vanligt, det kan ta många år innan du ens får magproblem.
    En lever som inte fungerar kan tex. inte heller bryta ner histamin tillräckligt bra och vi utvecklar konstiga allergier.
    Ställ dig frågorna:
    – Hur fungerar mage/tarm och hur mår jag efter en måltid?
    Fungerar min avföring och hur ser den ut?
    Har jag allergier eller problem med huden?
  • Stress – när vi är stressade äter vi vanligtvis sämre, sover sämre och andas inte på rätt sätt. Om stressen fortsätter dag ut och dag in, oavsett om det är fysisk eller psykisk stress, så tar hela kroppen stryk.
    -Hjärnan renar sig på natten när vi sover. Sover vi sämre så mår den snabbt inte bra.
    -Kroppen reparerar sig på natten när vi sover. Alltså bryts vi ner om det inte fungerar.
    -Kroppen och knoppen behöver näring för att kunna reparera sig. Äter vi sämre så får kroppen ransonera med dessa.
    -Binjurarna får kicka igång och aldrig vila. Till slut blir även dessa trötta. De orkar inte längre producera kortisol, adrenalin, förstadiet till våra könshormoner osv. De måste prioritera VAD de ska producera. Vi blir trötta, sexlusten försvinner, vi får inflammationer, går upp i vikt och allt blir segt.
    -Hjärnan som är kontrolltornet måste pumpa ut extra styrsignaler som t.ex. TSH och ACTH för att körtlarna ute i kroppen inte gör vad de ska. Tillslut orkar den inte längre och “propparna” går en efter en.
    -Hela kroppen behöver syre, men andas vi fel och i princip hyperventilerar får vi för lite syre och för mycket koldioxid i kroppen och alla celler går då på lågvarv.
    -Njurarna ska styra tex. hjärtat och blodtrycket, aktivera D-vitamin samt mineralbalansen i kroppen. Men kaffe, gifter, vattenbrist och annat stressar dem så de vet varken ut eller in till slut.
    -Det autonoma nervsystem hamnar ur balans när vi är stressade och inte andas rätt. Kroppen kan bara reparera sig när det parasympastiska är påslaget när vi vilar/sover. Hjärnan reagerar emotionellt istället för logiskt och kreativt när detta nervsystem är ur balans. Vi börjar må psykiskt dåligt – sköra, dåligt tålamod och humörsvängningar.
    Tillslut får sköldkörteln ta över jobbet från binjurarna då dess hormoner inte räcker längre. Stackars lilla sköldkörteln gör sitt bästa, men ger upp.
    Ställ dig frågan – hur stressad är du, hur länge och framförallt varför?
  • Parasiter/patogener – genom vår stress och dåliga kost i dag så får vårt immunförsvar inte vad det behöver. 70-80% av vårt immunförsvar finns i mage/tarm i form av magsyra, enzymer och bakterier. Antibiotika, läkemedel och p-piller är några delar som slår ut våra superviktiga bakterier och vi slår vanligtvis själva ut magsyran med att vi äter för snabbt eller har ämnesbrister så kroppen inte kan bilda magsyra. Då är det fritt fram för parasiter att ta sig in i kroppen.
    En vanlig är att Candidasvampen börjar växa hej vilt och med en läckande tarm så hamnar dem även i blodet. Svampen kan sedan skicka ut toxiner för att skydda sig och det förgiftar hela kroppen och hjärnan. När man har Candida eller annan dysfunktion i mage/tarm fungerar inte heller näringsupptaget i tarmen. Så även om du äter bra mat eller näringstillskott så hamnar de inte där de ska ändå, du göder bara din inkräktare.
    Ställ dig frågorna:
    Har jag t.ex. hjärndimma, stort sockersug eller vit beläggning på tungan?
    Har jag ätit mkt antibiotika eller äter andra läkemedel regelbundet?
    Har jag haft Borrelia eller andra infektioner?
    -Har du ofta haft halsfluss eller urinvägsinfektioner?
    En förkylnings/feberkänsla som sitter i mer än en vecka är oftast något helt annat än ett vanligt förkylnings/influensavirus, den “långa förkylningen” finns inte och detta bör utredas!
  • Externa patogener – tyvärr är vårt liv fyllt av dåliga ämnen som vi dagligen får i oss genom luften och kosten samt sånt vi smörjer på huden. Mögel i hemmet eller på jobbet är ett väldigt stort och tyvärr ignorerat problem, men som snabbt slår ut hela din kropp. Sjukvården kan INGET om detta tyvärr. Och MÅNGA är sjuka helt i onödan och får vanligtvis tillslut psykiska diagnoser eftersom läkaren inte hittar något direkt fel på dem.
    Kemikalier och tungmetaller belastar levern som har annat att göra egentligen och den måste prioritera vad som ska göras. Kanske den inte orkar bilda albumin längre som fungera som taxibil för vissa näringsämnen och hormoner som jag nämnde ovan. Om levern inte kan avgifta påverkas verkligen HELA kroppen negativt.
    Ställ dig frågorna:
    Har jag haft/har mögel i min omgivning?
    Äter jag ekologisk/KRAV mat?
    Använder jag mycket kemikalier i mitt hem eller på min kropp?
    -Använder vi kemikalier på jobbet?
    Har jag egen brunn med tex. myckt järn eller flour?
  • Trauman – när vi utsetts för ett trauma som tex. en olycka, misshandel, skilsmässa, dödsfall osv går kroppen in i en stressreaktion och kan fastna där om vi inte får hjälp med att ta oss igenom det. Så länge vi upplever denna inre stress läcker kroppen näringsämnen precis som när vi är stressade på jobbet och måste överproducera tex. kortisol.
    Ställ dig frågan – har jag varit utsatt för något trauma som fortfarande lever inom mig och triggar negativa känslor?

Dessa är nog de vanligaste olika orsaker som alla kan leda till att din sköldkörtel inte vill göra vad den är menad att göra. Vanligtvis är det flera av dem som ligger bakom.

Viktiga näringsämnen för sköldkörtelns funktion

  1. För att proteinerna vi förhoppningsvis äter ska kunna brytas ner till aminosyror krävs det att vi har ett fungerande matsmältningssystem .
  2. För att bilda tyrosin av fenylalanin krävs det bla. folsyra samt en balans mellan hormonerna östrogen och progesteron.
  3. För att bilda T1, T2, T3 och T4 behövs jod, selen, zink, koppar, krom ,B2, glutathione och metylering dvs. magnesium, folsyra, B12 och B6.
  4. För att aktiviteten ute i vävnaderna sedan ska fungera krävs främst A-vitamin, D-vitamin och fettsyrorna EPA Omega 3, DHA Omega 3 och CLA Omega 6.

Vilken mat är viktig för vår sköldkörtel

  • Fenylalanin = mörk ekologisk raw choklad, fermenterad soja som nattoh och temphe, viltkött, fisk, ägg, inälvsmat, bönor och grönbladsgrönsaker
  • JOD = havsalger som kombu, wakame och kelp, fisk, skaldjur och naturligt havssalt
  • Magnesium = mineralsalt, vita bönor, nypon, vetegroddar, bovete, sötmandel, fisk, nötter
  • Tyrosin = mandlar, jordnötter, fisk, kalkon, ägg, vetegroddar, valnötter och kyckling
  • B2 = bönor, ägg, nötter, fröer, nötkött och fisk
  • B12 = lever, kött, torsk, strömming, kyckling, skaldjur, ägg, chlorella, spirullina
  • Folsyra = broccoli, gröna bladgrönsaker, bönor, linser, vetegroddar, spenat, nässlor och lever
  • Krom = musslor, tonfisk, ål och nötter samt hjälper torkad frukt vårt intag
  • Koppar = nötlever, skaldjur, nötter, frön, kakao, fisk, svamp och ärtor
  • Zink = ostron, vetegroddar, linser, bönor, nötter, renkött, nötkött, gurkmeja
  • Selen = fisk, skaldjur, lax, makrill, havsalger
  • A-vitamin = lever, ägg, fiskleverolja, morot, rotfukter, kålväxter, spenat, pumpa, sötpotatis, nypon, nässlor
  • D-vitamin = solen, lax, ål, makrill, ostron, äggula (ej för hårdkokt) och fisklever
  • EPA (Eikosapentaensyra) och DHA (Dokosapentaensyra) = Omega 3 från havsalger, chiafrön, valnötter, hampafrön och kiwi OM konverteringen av ALA (Alfa Linolensyra) till EPA fungerar, annars samma mat som för D-vitamin
  • CLA (Konjugerad linolsyra) = nöt- och lammkött, gräs, vild saffran och lite i mjölk

Inom sjukvården testar de vanligtvis enligt nedan, men ofta tolkar de resultatet för dåligt då det bara visar vad som flyter omkring i blodet. Gränsvärdena för de olika sjukhuslabben i Sverige varierar dessutom. De mäter främst fritt T4, fritt T3 och TSH. En läkare får i princip inte reagera om du inte är utanför gränsvärdena och det kan dröja väldigt länge innan man är det tyvärr! Att man sedan har i princip ALLA symtom räcker inte. Inom sjukvården får man Levaxin mot sin underaktivitet som tyvärr bara innehåller syntetiskt T4, ibland kan man även få Liothyronin som är syntetiskt T3. Men om man har näringsämnesbrister så fungerar ändå inte konverteringen och aktiveringen  av dessa som det ska. Därför är det så många som ändå upplever att de ändå inte blir friska och läkaren fortsätter öka doseringen till absurdum. Ibland sätts även antidepressiva in, det visar att man verkligen inte har förstått kroppens biokemi. Syntetiska ämnen har kroppen även svårare att hantera och därför är det så svårt att ställa in rätt dos av dessa läkemedel. Samt så gör tillförsel av ämnen vi ska kunna bilda själva tillslut kroppen “lat” – den tänker: Vad skönt att detta ämne finns hela tiden, då kan jag lägga energi på att bilda något annat istället…
Samtidigt har man helt glömt bort bildningen av T2, T1 och kalcitonin?! Behövs inte dessa längre?

Vad många inte vet är att läkare har rätt att på licens skriva ut ytterligare ett läkemedel om ovan nämnda inte hjälper. Då använder man samma sak som man gjorde innan de syntetiska kom dvs. torkat grissköldkörtelextrakt. Fördelen med detta är att då förhoppningsvis får man alla de olika hormonerna och kalcitonin. Dock är detta givetvis dyrt och inget man talar högt om. Detta är ju extra viktigt för dig som fått din sköldkörtel bortopererad.

  • Högt TSH men normalt T4 och T3 hänger oftast ihop med förhöjd östrogenhalt.
  • Högt TSH, lågt T4 och T3, men inom gränsvärdena kan ändå tyda på underfunktion. Kan relatera till för lågt intag av fentylalanin eller andra viktiga näringsämnen.
  • Högt T4 och lågt T3 tyder på att konverteringen inte fungerar pga. näringsämnesbrister.
  • Ok TSH och T4 men högt T3 indikerar att T3 inte kan ta sig in i cellerna då deras receptorer är blockerade av annat.
  • Högt TPO att antikroppar mot sköldkörtelns vävnad bildas. Här bör ej utläkt infektion och läckande tarm utredas eller antas.
  • TRAK eller rT3 tas i princip aldrig i svensk sjukvård.
  • D-vitaminbrist borde de kolla, men gör det väldigt sällan. Samt homocystein, B12, MMA och hela järnspektrat. MCV är viktigt för att inte missa samtidig järnbrist.
  • Ibland kollar de kortisolhalten. Men detta ska då ske genom fyra olika salivtester under en dag med jämna mellanrum! Kollar i princip aldrig t.ex. DHEA-S eller gör synachtentest. Ett sådant test visar dock bara om dina binjurar kan reagera, felet kan ligga i hjärnan som inte orkar producera tillräckligt med signaler.
  • De kollar ALDRIG de runt 50 essentiella näringsämnen som kroppen är helt beroende av alltså. Varför kan man fråga sig – men det är en helt annan historia!

Angående labbprover tänker jag så här. Det är inte många årtionden vi har haft tillgång till dessa och de är både till godo och ondo. Till godo för att de kan visa att vissa saker är ur balans i kroppen. Till ondo för att idag anses man inte vara sjuk om de tagna proverna ser ok ut, trots att bara grundpanelen av prover tagits, istället för att lyssna på sin patient och kunna hela kroppens funktioner som man förmodligen kunde mycket bättre förr.

Att t.ex. Hb (blodvärdet) ligger inom gränsen betyder inte att B12/B9/järn är ok, men Hb och blodpanelen styr väldigt mycket angående vad som händer sedan. Men just DU kanske har en kropp som beroende på hur du lever prioriterar att bilda blod, men prioriterar bort en massa andra funktioner där B12 behövs. Men eftersom just blodet ser ok ut så tas inte vidare prover.
Samma sak med övriga prover kontra dess kopplade näringsämnen (som läkare inte kan mycket om tyvärr). Men om proverna ser bra ut så beläggs vi med psykisk diagnos om man träffar en dålig läkare. Jag har kunder vars läkare säger att läkande tarm inte finns, men det konstiga är att de har labbprover för att kolla om man har det!

Så lägg inte ditt liv i labbproverna, hitta en person som lyssnar på dig och lägger pusslet.

Läs gärna här om vilka prover som borde tas: https://hypotyreos.info/diagnostik/onskad-diagnostik/

Så här gjorde jag och gör med mina kunder:

Jag vet inte hur många gånger jag var hos läkaren under 15år för att jag var sjuk, hade dålig hud eller ont i ryggen. Men alla provsvar såg bra ut så det var inget fel på mig. Tillslut undrade jag om de tog rätt prover eller om jag kanske hade någon näringsbrist eftersom jag var elitidrottare. Men då tittade läkaren bort och kommenterade det inte ens. Idag hör jag ju läkare som säger att vi inte har näringsbrist i Sverige och de har helt rätt. Vi har tillgång till mat, men vi har specifika NÄRINGSÄMNESBRISTER som gör att kroppen inte fungera och tillslut hamnar i olika sjukdomstillstånd. Men eftersom det inte ingår i deras uppdrag att utreda detta så förbises det ofta, de testar främst bara järn, kalium, natrium, kalcium och B12 lite halvdant.

Att bli frisk är en helhetsinsats precis som hela kroppen verkar tillsammans som en gemensam enhet och är inte skilt från knoppen. Detta blev min resa:

  1. Jag åt för lite fett så det ökades på.
  2. Jag hade näringsämnesbrist på flera B-vitaminer, c-vitamin, jod, magnesium, kalium, zink, D-vitamin och omega 3. Så det började jag äta som tillskott samt la om min kost. Uteslöt helt vetegluten och komejerier, samt drog ner på socker och drack bara lite rödvin då och då. Var en riktig partyprinsessa innan så jag var extremt försurad och hade ett urin-pH på 5,2, så jag intog bikarbonat.
  3. Jag hade ätit MÅNGA antibiotikakurer genom livet sedan barnsben då jag var öronbarn och hade en massa svampinfektioner m.m.. Så probiotika började jag äta samt syrade grönsaker.
  4. Gjorde detox för att få ut eventuella gifter/parasiter som störde tarmar, lever, njurar och lymfa. Jag har ju som så många i min generation och äldre fått amalgam i tänderna samt vaccin innehållande kvicksilver och aluminium.
  5. Jag var extremt stressad då jag alltid haft många järn i elden så jag började med yinyoga samt göra andningsövningar. Intog örter och havssalt som stöttade binjurarna.
  6. Tre större trauman låg även och pyrde inuti mig. Att jag var tvungen att lägga ner min idrottskariärr pga dålig hälsa, att jag inte blev gravid på 7 år och att jag inte fanns som stöd vid min farmors sida när hon var döende. Jag tog tag i dessa med hjälp av Mindful tapping.
  7. Använde bara fluortandkräm 1ggn/vecka eftersom flour blockerar jod i sköldkörteln då flour är ädlare i periodiska systemet.

Sakta men säkert mådde jag bättre. Detta hände för mig:
-Pälsdjursalleergier försvann på 2 veckor.
-Ryggen och mitt knä slutade göra ont efter ca 1 månad. Sista ryggskottet hade jag efter 8 månader.
-Min fruktansvärda mensvärk försvann. Jag åt p-piller konstant mellan 14-27års ålder. Snacka om att kroppen inte fungerade och näringsbristerna var stora och hormonsystemet helt ur balans.
-Jag gick ner 17kg tillbaka till min normalvikt. Men det tog 5 månader innan kroppen orkade börja gå ner i vikt.
-Magen började fungera kanonbra.
-Slutade frysa och vara kall som en isbit efter ca 1 år tror jag.
-Det tog dock 3år innan kroppen orkade bli gravid. Men jag mådde kanonbra hela graviditeten.

Så vad jag försöker få fram är att Levaxin, Lio eller naturligt sköldkörtelhormon är tyvärr bara en konstgjord andning som inte kommer hjälpa dig att bli frisk på sikt på riktigt. Sköldkörteln kommer tyvärr bli lat eftersom allt serveras gratis och man har inte löst grundproblemet.

Det kan dock behövas i början för att få igång din kropp så du orkar ta tag i de övriga förändringar som måste göras om du vill bli frisk på riktigt och inte beroende av läkemedel för att fungera. Med undantag för om sköldkörteln är bortopererad eller strålad etc. då bör man absolut äta naturligt sköldkörtelhormon samt se till att man får i sig viktiga näringsämnen så T4 kan konverteras.

Det finns människor i hela Sverige som kan detta som jag skriver. Men det finns inget samarbete med sjukvården tyvärr. Tex. näringsterapeuter som jag är. Vi har tillgång till labb som kan ta de prover som behövs dessutom. Många bra terapeuter ser jag dessutom är medlemmar i denna gruppen.

Sammanfattning

Dålig kost, stress, gifter, dålig sömn, familjen och en stillasittande livsstil eller för mycket träning påverkar hela vår kropp och vår hälsa. Det känns jobbigt att förändra sin livsstil eftersom kroppens naturliga funktioner förmodligen redan är i obalans och allt upplevs som svårare just därför.
Var därför inte rädd för att be om hjälp från både vänner och familj för att klara din vardag eller för att ha tid att läka dig själv. Det finns givetvis bra läkare som förstår kroppen som en helhet, men tyvärr är tidspressen och diverse lagar/regler en stor bov i deras utredning- och  behandlingsalternativ. Var dock inte rädda för att ifrågasätta deras vård om du inte blir bra! Kom ihåg att läkemedel är bara symtomdämpande och inget vår kropp behöver under en längre tid. Absolut kan de avhjälpa oss under en kortare tid eller vid väldigt specifika sjukdomar. Men oftast ligger orsaken i det liv vi lever och det vi utsätts för…

Lycka till och ta hand om er själva 🙂

<<<Tillbaka

Posted in Kroppen, Livsstil.

51 Comments

  1. Pingback: lisinopril 2023

  2. Pingback: benadryl pills hives

  3. Pingback: prednisone 10mg

  4. Pingback: cheap tizanidine

  5. Pingback: diclofenac buy no prescription uk

  6. Pingback: hydrochlorothiazide generic

  7. Pingback: fluoxetine price

  8. Pingback: buy glucophage metformin no prescription

  9. Pingback: buy promethazine online

  10. Pingback: wellbutrin price

  11. Pingback: casino game app win real money

  12. Pingback: paypal real money casino

  13. Pingback: cialis generic 20 mg in us or canada

  14. Pingback: online casino bonus ohne einzahlung 2021 real money

  15. Pingback: casino tops online casino real money

  16. Pingback: zyrtec sale week

  17. Pingback: cheap lipitor 80 mg

  18. Pingback: olanzapine price

  19. Pingback: ketorolac 2023

  20. Pingback: allopurinol 300 mg tablet

  21. Pingback: lamictal cheap

  22. Pingback: protonix enteric coated tablet

  23. Pingback: furosemide price

  24. Pingback: compare prices cialis 20mg walmart

  25. Pingback: best price on tadalafil 20 mg

  26. Pingback: tadalafil 20mg indication

  27. Pingback: cheap generic flomax

  28. Pingback: buy depakote no prescription

  29. Pingback: how much is cialis 20 mg

  30. Pingback: can crestor pills split

  31. Pingback: prednisolone 40mg

  32. Pingback: buy generic cialis 20 mg

  33. Pingback: buy topamax weight loss

  34. Pingback: generic allegra pills

  35. Pingback: buy diltiazem 2 cream

  36. Pingback: tadalafil 20mg preisvergleich

  37. Pingback: cheapest place to buy singulair

  38. Pingback: buy synthroid generic

  39. Pingback: cheapest place to buy omeprazole

  40. Pingback: buy nexium generic

  41. Pingback: where can i buy diclofenac tablets

  42. Pingback: cheap colchicine

  43. Pingback: buy januvia from canada

  44. Pingback: buy generic neurontin

  45. Pingback: buy diuretic lasix

  46. Pingback: norvasc sale

  47. Pingback: generic viagra cheap uk

  48. Pingback: tadalafil 20mg prix

  49. Pingback: order generic viagra forum

  50. Pingback: generic tadalafil 20 mg price

  51. Pingback: generic cialis 20 mg price

Comments are closed.