Välkommen

Här hittar du allt material du behöver för att starta din resa tillsammans med dina kollegor och oss på Helify. Det viktigaste jag lärt mig under mina år som terapeut är att små förändringar i vår livsstil kan leda till stora förbättringar. Här får du därför tillgång till de 5 grundpelarna där vi bör lägga fokus för att må bättre i vår vardag.

Innan du startar är det bra att fylla i en personlig hälsogradering så du kan följa din utveckling regelbundet.
-Ladda ner och skriv ut formuläret här…

Så här använder du sidan på bästa sätt
1. Gör övning 1 dagligen – ställ en påminnelse på passande tidpunkt t.ex. när du anländer på morgonen för att göra dig redo för dagens uppgifter.

2. Gör övning 2 under 1-5minuter och när du känner dig extra pressad.

3. Välj en video att göra dagligen under övning 3.

4. Se workshopen “Vägen tillbaka till välmående eller ett fungerande liv“. Boka tid i din kalender för att titta på den och löpande göra tillhörande uppgifter i den nedladdningsbara filen.

5. Läs mer om hur maten bygger upp dig inifrån och ut. Här finns även recept att testa hemma.

Övning 1 – optimera nervsystemet & hjärnan

Denna övning är framtagen av Mac Pompeius Wolontis som du kan läsa mer om här. Dess uppgift är att optimera vårt nervsystem och hjärnan så våra signaler skickas korrekt till våra muskler och sinnen. Samt balanserar den även den viktiga kontakten mellan våra hjärnhalvor.

Stress, trauman, dålig sömn, näringsämnesbrister och ensidiga rörelser påverkar vår hjärna och nervsystem negativt så dem till slut blir “felprogrammerade”. Då kan vi börja känna oss trötta utan orsak, tappa ord, få sämre koordination, svårt att skilja på höger och vänster, ont i olika muskler, får svårt att läsa eller förstå texter samt sömnproblem.

Lösningen är dock enklare än man kan tro.

Gör denna övningen dagligen i 3 veckor. Sedan pausar du 1 vecka och kör på igen i ett rullande schema. I början kan du känna dig trött och yr. Det är systemet som arbetar för fullt med att rätta till sig. Var noga med att dricka vatten under dagen och ta små pauser så hjärnan hänger med i förändringen.

  1. Följ rörelserna i videon
  2. Gör inte rörelserna för snabbt
  3. Lyft bara benet så högt som känns ok för dig
  4. Vrid nacken så mycket du kan utan att det gör ont

Övning 2 – optimera din andning & syresättning

När vi är stressade eller med om jobbiga saker i livet börjar många av oss andas ytligt, för snabbt och uppe i bröstet. Då får inte vår diafragma arbeta som den ska. En viktig uppgift den har är bland annat att massera vår stora vagusnerv som är kopplad till våra tarmar och organ.

Vid en för kort andningsrytm orkar inte din hjärna skicka sina signaler korrekt och istället reagerar vi och tar beslut enligt gamla minnen, känslor och upplevelser. Vi missar vår inre kreativitet och uppfinningsrikedom.

En viktig fråga att ställa dig själv är därför: blir du arg, tyst eller kanske ledsen när du blir stressad? Hur behandlar du andra i din omgivning under stress?

Bilden visar hur ett stressat system ser ut kontra ett i balans vid en HRV-mätning.

Fördelar med att andas rätt

  1. Du får mer energi eftersom våra celler behöver syre för att fungera
  2. Din hjärna blir lugnare då den är helt beroende av syre
  3. Sömnen blir bättre när du lär dig att andas genom näsan och får i dig tillräckligt med syre
  4. Hjärtat blir starkare och kan arbeta mer effektivt
  5. Sexlivet blir bättre när flödet i din kropp fungerar som det ska
  6. Fettförbränningen blir mer effektiv då det behövs syre för att förbränna fett
  7. Idrottsprestationen blir bättre när du kan syresätta din kropp och knopp

Ladda ner någon av apparna nedan till din mobil

Ställ in din app så här:
Andas in på 3-4 sekunder
Paus efter inandningen kan vara 0,1-0,5 sekunder, känn vad som fungerar bäst för dig.
Andas ut på 4-5 sekunder enligt nedan om du klarar det. Utandningen bör vara 1 sekund längre inandningen.
Paus efter utandningen som känns bra för dig mellan 1-3 sekunder

Andas ut och in genom näsan med öppna ögon.
Viktigt är att dina andetag tas ner i magen så den expanderar upp mot dina revben.

Boka in i din kalender så du gör övningen 1-5minuter dagligen när det fungerar bäst för dig. Optimalt är att göra den innan lunchen så ditt nervsystem går ner i takt och är redo för att ta emot din goda mat.

TIPS: Om du tränar bör du tänka på att alltid försöka andas genom näsan. Om du måste öppna munnen när du tränar så är din andning inte optimal. Egentligen ska vi inte träna hårdare än att vi klarar att andas genom näsan. Träna då först upp din andning.

Till Android

Till iPhone

Tillbaka till övning 1

Övning 3 – rörelser & muskelfunktion

Stillasittande eller monotona rörelser tillhör tyvärr många människors arbetsdag. Något vi även glömmer bort är våra ögon. Dem tittar vi idag oftast bara rakt fram med, vi kör bil, sitter vid datorn och sen vid tvn. Ögonen styrs av muskler och dessa behöver tränas precis som alla öviga muskler i vår kropp. Detta är en stor orsak till att så många idag behöver glasögon.

Övning för ögonen
-Rör ögonen 5-7 gånger åt varje riktning enligt nedan schema
-Avsluta med att blunda och lägga dina händer över ögonen och räkna till 20 sakta

Övning för handlederna
För att undvika problem med handleder och armbågar är det bra att gör dessa övningar

Tillbaka till övning 1

Workshop: Vägen tillbaka till välmående och ett fungerande liv

Känner du dig trött och sliten men hittar inte ut ur ekorrhjulet? Räcker tiden inte till? Fungerar inte kroppen som du önskar? Vill du förändra livet men vet inte var du ska börja? Vill du känna glädje och energi igen? Vill du äga din vardag?

-Vi går tillsammans gå igenom de viktiga delar som behöver falla på plats för att du ska kunna njuta av livet och framtiden.
-Du får hjälp med att ta dig igenom de frågor vi alla behöver ställa oss själva regelbundet för att inte tappa bort oss i vardagens måsten och rutiner.

Innan du börjar lyssna

-Ha ett block redo som blir ditt “Må bra-block” genom din resa
-Använd helst blyertspenna så du kan ändra under resans gång
-Skriv en fråga per sida så du enkelt kan uppdatera
Ladda ner frågeformuläret här…


Tillbaka till övning 1

Med rätt byggstenar via maten mår kroppen och knoppen bättre

Låt maten vara din livslånga goda medicin – om kosten och matsmältningen

När jag håller föreläsningar för barn eller vuxna brukar jag alltid ställa frågan “Vad är vår kropp uppbyggd av?” och alla kan svaret. Proteiner, fetter, vatten, vitaminer, mineraler osv. Men trots denna vetskap har vi ändå tappat bort grundtänket angående vad våra kroppar behöver för att fungera optimalt, speciellt inom den moderna sjukvården.

Det samhälle vi har skapat idag vilket är fullt av kemikalier och tungmetaller som våra kroppar ska klara av att hantera när vi får i oss dem, gör att det är extra viktigt att vi väljer livsmedel som främjar dessa inre system och bygger upp oss. Samtidigt ska måltiden även vara god och tilltalande för våra sinnen.

Det är dessutom viktigt hur vi hanterar maten. Det är stor skillnad i smak och kvarvarande näring mellan att hårdsteka kontra ångkoka. Mitt råd är att äta färsk mat mixat med ångkokt eller ungsbakad på låg värme.

Använd mycket kryddor för att väcka dina smaksinnen till liv igen. IKEA har flera olika ångkokningsinsatser du kan ha i dina kastruller eller investera i en ångkokare med flera våningar. Ångkokta grönsaker och fisk smakar fantastiskt.

Hur mår magen?

Nästa del att tänka på är hur din mage och tarm fungerar. Sverige är ett av de länder i världen med mest magproblem och tyvärr har vi en sjukvård som inte är uppdaterade gällande hur man läker detta område eller vilken kost som idag stör ut.


De flesta som söker sig till min mottagning lider av någon sorts oreda i mage eller tarm. Gaser, illamående, inflammationer, tarmfickor, diarré eller förstoppning. Allt detta har en trigger eller orsak bakom då vi är skapta att ha en fungerande matsmältning.

De tre stora bovarna vi ser är att de flesta är känsliga mot vetegluten, komejerier och raffinerat socker. Samt att man äter för mycket näringsfattig färdig/snabbtmat.

Att tänka på för att optimera ditt näringsupptag
-Tugga maten ordentligt – magen och tarmen har inga tänder och du sliter inte ut dina enzymer och magsyra.
-Drick helst inte för mycket och kall dryck under måltiden för då stänger du ner våra viktiga matsmältningsenzymer som ska kunna bryta ner maten. De fungerar bäst vid 37 grader.
-Försök äta under lugn och ro så kroppen är fokuserad på att ta emot mat och ta upp dess näring. Stress gör att kroppen naturligt prioriterar bort matsmältningen.

Känner du dig redo att börja lägga om din kost finns här ett exempel på hur du kan lägga upp din förändring så den inte blir övermäktig. Det viktigaste är att du tar det i din takt.
Det svåra kan dock vara att få med resten av familjen. En viktig fråga att ställa till dem kan då vara: Vill du/ni inte att mamma/pappa ska må bra och leva frisk med er så länge som möjligt?
Ja det spelar på det dåliga samvetet, men ibland kan det vara det enda som går hem…

Så här börjar du

Vad äter jag och hur äter jag min mat?

Kosthållningen jag främst använder till mina kunder heter “Ät dina färger” och är framtagen av IFM i USA. Den är lätt att följa och du kan enkelt styra vad du äter om du håller dig till listan.

Ladda ner listan och sätt på din kyl. Här finns även en lista att ladda ner över de viktigaste näringsämnena som vi måste äta för att få i oss samt i vilka livsmedel du hittar dem. Titta gärna på videon nedan med fler tips om hur vi bör tänka när vi ska äta vår mat.

För dig som inte känner dig hemma i köket ännu eller vill spara tid men ändå få en varierad kost, så finns det idag många olika företag som erbjuder olika matkassar där du kan bestämma mycket själv hur du vill ha den utformad.

Vill du lära dig mer om hälsa, kroppen och hur vi kan leva mer hållbart kan du följa vår nyhetskanal online.

Tillbaka till övning 1